Roco en Fleischmann digitaal: hoe zit het met de MultiMaus, z21, z21start en Z21?

Het is alweer enkele jaren geleden dat Fleischmann en Roco samen hun Z21-serie voor de aansturing van de digitale modelbaan presenteerde. Het revolutionaire systeem is vooral bekend vanwege het kunnen sturen van de modelbaan via telefoon en tablet. Inmiddels zijn er verschillende versies leverbaar. Wat kan de Z21 allemaal? Welke versie heeft nu welke functies, en hoe kunnen we ze uit elkaar houden? Dit artikel geeft meer duidelijkheid.

De Z21-serie is een systeem dat erop gericht is met de tablet of telefoon de modelbaan aan te kunnen sturen, maar hier blijft het niet bij: Ook voor de computergestuurde baan heeft de Z21-serie een hoop functies aan boord. Daarnaast heeft iedere Z21 de mogelijkheid de MultiMaus aan te sluiten. Zowel via de draad als een draadloze WLAN-MultiMaus. Dit maakt de Z21 ook zeer geschikt om te rijden voor de minder digitaal aangelegde rijders.

Startsets:

Een startset biedt alles dat nodig is om te beginnen met rijden in één doos, voor een aantrekkelijke prijs. Alles is op elkaar afgestemd waardoor er zonder grote moeite te beginnen is met het digitale rijden. Een startset is voor het eerste begin dus zeker een aanrader! Vanuit Roco en Fleischmann worden digitale startsets met drie mogelijke aansturingen geleverd: Dit zijn startsets met een MultiMaus-systeem, een witte z21, of een combinatie van beiden: Het kastje van de z21 samen met een MultiMaus-handregelaar. Deze gecombineerde set wordt aangeduid als z21start. Hieronder leggen we de belangrijkste verschillen uit.

MultiMaus

De MultiMaus is de voorganger van het Z21-systeem, maar dankzij het gebruiksgemak van de MultiMaus heeft de Z21 dit systeem niet in het geheel kunnen vervangen. Nog altijd worden er startsets met een MultiMaus-systeem uitgeleverd. Heeft u een startset met een zwart, geribbeld kastje en een Multimaus-handregelaar erin? Dan heeft u het klassieke MultiMaus-systeem in handen. Hiermee is alles te doen wat voor een startende digitaalrijder van belang is: Er zijn 2 a 3 treinen (afhankelijk van het stroomverbruik) tegelijk te rijden. Daarnaast zijn wissels (op nummer) te schakelen. Het programmeren van treinen is ook mogelijk met de MultiMaus.

z21start

De z21start, die bestaat uit het witte z21-kastje en een MultiMaus-Afstandsbediening, kan vanuit de doos hetzelfde als de MultiMaus-set, met als voordeel dat de MultiMaus ook de trein kan “uitlezen”, zodat je kan zien hoe de trein eerder ingeprogrammeerd is. Ook is er de mogelijkheid de z21start “vrij te schakelen” met een vrijschakelcode of WLAN-pakket. Bij deze laatste optie is ook een router meegeleverd om draadloze verbinding te kunnen maken met de tablet of telefoon. Na vrijschakelen kan de z21start hetzelfde als de in startsets geleverde z21.

Meer informatie over het vrijschakelen van de z21start vindt u in het artikel z21start vrijschakelen.

z21

Met de z21 in de startset ontvang je, naast de z21 zelf, een router om de telefoon en tablet draadloos te kunnen verbinden met de modelbaan, waarna je kan rijden. Via de z21-app voor de telefoon of tablet is het mogelijk treinen en wissels aan te sturen. Voordeel van de tablet of telefoon ten opzichte van de MultiMaus is dat wissels in een tableau getekend kunnen worden en in een rijweg gegroepeerd kunnen worden, waardoor de kans op foute wisselstanden (wat botsingen en kortsluitingen kan veroorzaken) aanzienlijk verkleind wordt. Ook is het mogelijk om de z21 met de computer te verbinden, een klein aantal bezetmelders en eventueel seinen aan te sluiten, waardoor geautomatiseerde computersturing op kleine schaal al mogelijk is. Doordat de terugmelddecoders via de R-bus aangesloten moeten worden, is het aantal melders dat aangesloten kan worden, wel beperkt.

Z21

De zwarte Z21 wordt los geleverd en is duurder dan een complete startset. Het is belangrijk te weten dat dit dan ook een véél uitgebreider systeem is. Het bevat alles dat de witte z21-kastjes ook hebben, maar buiten dat ook nog een hoop extra’s. De Z21 biedt bijvoorbeeld een aantal Loconet-aansluitingen die communicatie met verschillende apparaten en modules mogelijk maakt. Hierdoor zijn van zeer veel verschillende merken andere centrales, handregelaars, maar ook modules als bezetmelders te koppelen. Ook bevat de Z21 een aansluiting voor een apart programmeerspoor. Hiermee is het mogelijk treinen los van de gehele baan te programmeren en uit te lezen. Ook is het met een programmeerspoor mogelijk om nieuw ingebouwde decoders op een veiligere manier te testen dan op het hoofdspoor. Een uniek extraatje is dat met de zwarte Z21 Zimo-sounds in bepaalde via Roco en Fleischmann verkregen sound-decoders te plaatsen. Wat ook zeker het vermelden waard is, is dat in de Z21 diverse instellingen aan te passen zijn. Denk aan de spanning over de baan, de reactietijd van de kortsluitbeveiliging en dergelijke. Hiermee is het mogelijk de Z21 voor alle mogelijke treinen en aangesloten modules te configureren. Al met al is de Z21 daarmee een prachtige allrounder die geschikt is, of te maken is, voor elke modelspoorbaan. Buiten de systemen van Roco en Fleischmann, zijn er natuurlijk ook digitale centrales en digitale startsets van andere merken te koop, die ten opzichte van de Z21-systemen anders werken. Welk systeem voor u het meest geschikt is, is een persoonlijke keuze. Natuurlijk bent u altijd welkom in de winkel voor meer informatie over de verschillende digitale aansturings-systemen.